ROESELARE: Autovrije zondag op 19 september

Ingediend door Stefaan op di, 14/09/2021 - 20:23

Op 19 september is het in veel Vlaamse steden en gemeenten Autovrije Zondag, dé dag waarop duurzame en gezonde mobiliteit gepromoot wordt. Sinds de corona lockdown hebben veel inwoners hun eigen mobiliteit en vervoer onder de loep genomen. De combinatie van telewerk en autoluwe periodes heeft veel mensen doen losbreken van de vastgeroeste gewoontes.

Focus op duurzame mobiliteit
In Roeselare zetten we al langer in op duurzame mobiliteit. Verschillende autodeelprojecten zijn aanwezig in onze stad. Voor mensen die weinig verplaatsingen doen met de wagen is autodelen een stuk goedkoper dan zelf een eigen wagen aanschaffen. Ook fietsers kunnen gebruik maken van een deelsysteem. Zo laat onder ander Blue Bike je toe om na je treinreis gemakkelijk van het station naar je eindbestemming te geraken en terug.NMBS zal het aanbod aan deelfietsen nog uitbreiden en onderbrengen in de nieuwe fietshaven aan de achterkant van het Station. Deze fietsenstalling zal in totaal aan 1122 fietsen een veilige plek bieden. Daarnaast is er Eco-Velo, waar je terecht kan voor onder andere fietsverhuur, kleine herstellingen, informatie …

Tevens stappen we als Stad Roeselare mee in het verhaal van basisbereikbaarheid (uitrol via Vlaanderen) en de elektrische mobiliteit. Daarom zullen we de komende jaren sterk inzetten op de uitbouw van mobipunten in de stad. Mobipunten zijn plaatsen waar je verschillende vervoerswijzen, zoals openbaar vervoer, (elektrische) deelauto’s en deelfietsen en bijkomende voorzieningen, zoals laadpalen, een lockersysteem voor pakjes en realtime info over het openbaar vervoer, samen vindt. 

Programma in Roeselare
Ook in Roeselare gunnen we op zondag 19 september de straten in het centrum een dagje auto-rust.

Schepen Griet Coppé : "We maken dit jaar graag opnieuw enkele straten en pleinen autovrij om fietsers, voetgangers, skeelers, kinderen, …. door het centrum te laten bewegen. Het wordt een belevingszondag met leuke en interessante activiteiten. We zetten duurzame mobiliteit in de kijker met een mobiliteitsmarkt waarbij zowel de veiligheid en het comfort van fietser en voetganger centraal staan."

 
Kom eens langs op één van deze locaties:

Stationsplein : mobiliteitsmarkt (13 u. – 18 u.)

Verschillende partners die zich dagelijks inzetten voor duurzame mobiliteit en/of veiligheid stellen hun werking voor. Maak kennis met

·       Dienst mobiliteit van de Stad: uiteenzetting van een aantal lopende projecten (veilige schoolomgevingen, Velodroom #VANRSL, basisbereikbaarheid)

·       Politiezone RIHO: fietsparcours en promillebrillen

·       Provincie: tuimelwagen en rijsimulator

·       Fluvius: energiefiets (fietsen om lampen te doen branden), laadpaal (groene laadpaal die licht geeft op inox voet), race module (retro gameconsole met als thema mobiliteit)

·       Gemeenschapswachten: fietslabelactie en diefstalpreventie

·       Makerslab: fluohesjes bedrukken

·       Mooimakers: standje van Mooimakers op toer, sensibilisering rond zwerfvuil

·       Fietsersbond: uitleg eigen werking

·       Eco-Velo: uitleg eigen werking en open-deur-namiddag

·       Dégage: uitleg over autodelen

 

Polenplein

·       Fietsbehendigheidsparcours in samenwerking met KOERS en de Vlaamse Wielerschool

·       Pimp je kinderfiets met Kipvantroje (https://kipvantroje.be/fietsen-pimpen)

 

Henri Horriestraat

·       ARhus en Bike Republic voorzien een testparcours voor allerlei verschillende elektrische fietsen (E-bakfiets, E-steps, E-plooifiets,…). Bezoekers kunnen hier gratis op een afgesloten parcours verschillende elektrische fietsen testen.

 

De Munt

·       Start van twee tourtochten voor rolschaatsen in samenwerking met I-skate.

 

de Coninckplein

·       Zomerbar/terras uitgebaat door de Scouts van Rumbeke.

 

Verschillende autovrije locaties in stadscentrum

·       Parcours waar skatende jongeren hun coolste tricks kunnen demonstreren, gerealiseerd voor en door de jongeren-gebruikers van het TRAX-skatepark.

·       Ook een ritje met de paardentram of de fietstaxi’s is mogelijk. Laat je eens zorgeloos rijden doorheen het autovrije centrum!

Naar het stadscentrum
Neem eens de bus of kom te voet of met de fiets.

Er is trouwens op zondag gratis openbaar vervoer met de Lijn op het grondgebied van Roeselare via SMS-ticket.

Om alles op een veilige manier te laten verlopen, geldt een aantal maatregelen op vlak van parkeren en autoverkeer.

Geschreven door
Mandelnieuws