ROESELARE : Groen-raadslid ziet het niet meer zitten

Deniza Miftari  werd bij de gemeenteraadsverkiezingen meteen verkozen als een van de drie Groen-vertegenwoordigers in de gemeenteraad met 708 stemmen. Vol enthousiasme begon ze aan haar taak, . Maandag zit ze nog in de gemeenteraad, maar vanaf februari zetelt er normaal iemand anders. 

"Al sinds ik het mij kan herinneren ben ik een bezige bij geweest met een grote passie voor rechtvaardigheid", vertelt ze in een persbericht van Groen Roeselare. " Dit vertaalde zich in meerdere engagementen die ik tijdens mijn (nòg) jongere jaren aanging. Hoewel mijn agenda altijd al vol stond, zat ik boordevol energie en goede moed als vrijwilliger, jongeren- en studentvertegenwoordiger. De jongeren waarmee ik samenwerkte gaven me, ongeacht onze achtergrond of politieke voorkeur, hoop voor een betere toekomst. Constructieve debatten met wederzijds respect en bereidheid tot compromissen met oog op het belang van degenen die we vertegenwoordigden waren voor mij onderdelen van het referentiekader waarmee ik mijn volgende stap zette."

De politiek.
"Een politieke partij kiezen waar ik me het meeste in thuis voelde was niet moeilijk. Groen was dé partij waar ik me vanaf het begin in kon vinden en waar veel jongeren kansen kregen. Kleur bekennen was wél een moeilijke keuze. Het was een maandenlang proces voor ik de knoop doorhakte maar eenmaal gebeurd, was ik blij en klaar om me te smijten. 
Na een intensieve campagne in 2018 en het moeten afscheid nemen van mijn grote held, mijn papa, geraakte ik met 706 stemmen verkozen als jongste gemeenteraadslid van Roeselare. De eerste vrouw met een migratieachtergrond. Het was onwerkelijk en ik was ongelooflijk dankbaar voor het vertrouwen dat ik kreeg. Ik ging mijn kiezers niet teleurstellen en ging hun belangen verdedigen. Vol goede moed en goesting begon ik eraan. "

"Een jaar lang observeerde, luisterde en zette ik me in voor de mensen die op mij gestemd hadden en voor zij die vaak niet gehoord worden. Dat het een harde wereld was wist ik al. Dat werd me voordien gezegd, wanneer men me wilde voorbereiden op de politiek. Dat ik er veel tijd en energie in moest steken ook. Dankzij mijn vroegere engagementen was ik het gewoon om niet stil te zitten en verschillende activiteiten te combineren. Dat ging voor mij geen probleem vormen en dat was het ook niet. Maar dat het een oneerlijke wereld was met hard en soms respectloos taalgebruik van volwassen mensen wist ik niet. Dat er beslissingen werden genomen over mensen, voor mensen, zonder hun inbreng en participatie ook niet. Als sociaal werker ben ik opgeleid om mensen vanuit hun sterktes te benaderen, als gelijke te zien en te empoweren wanneer nodig. Vanuit mijn opvoeding werd mij geleerd anderen te laten uitspreken, altijd beleefd en respectvol te zijn en mijn argumenten te staven wanneer ik een boodschap wil overbrengen. “Lokale politiek zal wel anders zijn dan wat ik op Villa Politica zie”, dacht ik. “Het zal allemaal wel meevallen”. Maar ik was verkeerd. 
Hoewel ik altijd op mijn partijgenoten kon rekenen en onze samenwerking vlot verliep, voelde ik me in de gemeenteraadszaal niet op mijn plaats. Na verloop van tijd besefte ik dat de verandering die in de samenleving nodig is, niet vanuit dit orgaan te realiseren is. Toch niet via deze manier van werken."
"Daarom heb ik besloten om afstand te doen van mijn mandaat als gemeenteraadslid. Dit betekent dat ik meer tijd en ruimte wil vrijmaken om opnieuw te doen wat ik als tiener en student deed: empoweren van jongeren en volwassenen die kansen zoeken in onze maatschappij. Bottom-up. Want dat is het duurzaamst en het beste voor hen. Via deze manier doe ik mijn kiezers meer eer aan dan via mijn mandaat. Ik ben uitermate dankbaar voor de geprivilegieerde en uitzonderlijke positie die ik als jonge vrouw met een migratieachtergrond heb gehad. Mijn engagementen zullen zich blijven manifesteren zoals vroeger en ik blijf me inzetten voor een inclusievere en verdraagzamere Roeselare. Dat is iets dat sterker is dan mezelf.
Ik wil Steven, Bert en Eddy heel veel succes wensen in de strijd die ze zullen voeren. Zij zullen Groen op de beste manier mogelijk vertegenwoordigen en kunnen dat als de beste. Ook aan Filiep een welgemeende dankjewel voor alle steun en vertrouwen. Het was een unieke reis samen. Eentje dat ik nooit zal vergeten. Vanaf nu zal ik samen met jullie en vele anderen op een andere eigen manier werken aan onze gemeenschappelijke droom."
 

( Foto: Stefaan Beel )

Geschreven door
Mandelnieuws