ROESELARE: Groen Roeselare stelt voor openbare en ecologische toiletten in of nabij populaire groenzones te plaatsen

We hebben het allemaal gezien. In deze coronatijden (voorjaar 2021) werden en worden de aanwezige of zich ontwikkelende groenzones ontzettend populair. Twee voorbeelden zijn zeker (1) het stadspark rondom de grote bassin en (2) het Bergmolenbos. Vele inwoners komen zich in deze zones vermaken : wandelen, sporten, een uitgebreide babbel, tot picknick en BBQ... noem maar op. Kenmerkend is dat je wat langer ter plaatse bent, en dat een openbaar toilet niet in de onmiddellijke nabijheid is.

Daarom legt Eddy Demeersseman (Groen Roeselare) op de gemeenteraad van 3 mei 2021 het voorstel voor  om te beginnen met bovengenoemde groene ruimtes, te voorzien in minstens één openbaar ecologisch toilet in iedere druk bezochte groene ruimte.
Eddy Demeersseman : “We verwachten daarbij dat deze toiletten discreet en goed geïntegreerd in de groenzones opgesteld worden. Uiteraard dient ook een duidelijke bewegwijzering naar deze openbare toiletten voorzien te worden. Tenslotte stellen we voor om de keuze te maken voor ecologische (composttoiletten of droge) toiletten. Deze werden al met succes uitgetest op bv het Dranouter festival. Wat er toch op wijst dat deze geschikt zijn voor grote groepen bezoekers. Het gebruiken van dit type toiletten zou meteen ook mooi een educatief project kunnen worden met betrekking tot het zuinig omgaan met water.”

Een goed en werkend voorbeeld vinden we trouwens vlakbij in Wallemote-Wolvenhof - Izegem (geplaatst door de provincie West-Vlaanderen). Daar staan 2 exemplaren die super weinig onderhoud vragen, niet ruiken en robuust zijn. En ze zijn daarenboven nog mooi ook. 

Geschreven door
Mandelnieuws/ Foto RV