ROESELARE: Verhoogde permanentie geeft brandweer meer slagkracht!

Zondagmorgen had in de brandweer post Roeselare de jaarlijkse algemene vergadering plaats. Daar werden ook de cijfers bekend gemaakt van 2019. “Vorig jaar deed de bevolking van Roeselare en de brandweerzone Midwest 6414 keer een beroep op onze diensten”, opent postoverste Fons Debackere. “Dit komt neer op een gemiddelde van 17 uitrukken per dag. Daarvan waren er 1200 oproepen voor brandweerinterventies, 474 wespenverdelgingen en 4740 uitrukken van de ziekenwagen. Opvallend is de serieuze verhoging van oproepen voor de ziekenwagen. De stap om deze dienst op te bellen is bij iedereen serieus verkleind. ”

“In 2019 kregen we af te rekenen met enkele zware branden. Denk maar aan de uitslaande brand in de Ardooisesteenweg, in de Rodenbachwijk en de Oude Diksmuidsestraat. Soms is het niet zo spectaculair maar toch blijft het voor iedereen van ons iets betekenen. Ik denk daarbij direct aan de 60-tal kindjes die we samen met de kinderverzorgsters moesten redden in de Westlaan tijdens een kleine interventie. We zijn dan ook trots dat we met de post, dag en nacht, nog steeds de noodzakelijke hulp kunnen bieden wat onze inwoners ook nodig hebben.”

NIEUWE DIENSTREGELING

Vanaf 6 januari is de brandweerpost Roeselare gestart met een nieuwe dienstregeling. Dit gebeurde naar aanleiding van de regularisatie van de arbeidstijd en de toegenomen aantal tussenkomsten. Daaraan gekoppeld werd ook de permanentie opgetrokken. “Overdag komt er drie man extra in permanentie bij, wat neerkomt dat er nagenoeg altijd 12 brandweermannen in de kazerne zijn om direct uit te rukken. Tijdens de nachtdienst wordt deze opgetrokken met twee man en zijn er steeds 9 man op dienst. De nieuwe dienstregeling en de verhoogde permanentie moet ervoor zorgen dat er een nog betere hulpverlening komt in de stad en de wijde omgeving. Daarbij wil ik een duidelijk dankwoord richten naar het stadsbestuur en de brandweerzone Midwest, die hiervoor echt wel investeerden. Zowel tijdens de dag als de nacht kan de brandweerdienst direct met een ziekenwagen vertrekken en met een volledig bemande autopomp. Dat is heel belangrijk om adequaat te kunnen tussenkomen bij de diversiteit van oproepen.”

Momenteel telt de post Roeselare ongeveer honderd brandweerlui waarvan dertig beroep. Nieuw is ook dat er voor de ambulancedienst een extra ambulancier uit de zone in het rotatiesysteem komt. “Concreet betekent dit dat door de zonewerking er nu eigenlijk 140 mensen de dienstverlening zullen waarborgen, wat een nog veiliger gevoel moet geven aan de bevolking.”

In vele korpsen hoor je dat de instroom van nieuwe brandweerlui stroef loopt. Is dit in Roeselare dan niet het geval? “Met veel fierheid mogen we eigenlijk stellen dat er sinds de brandweerhervorming nu al 25 nieuwe krachten zijn en jaarlijks komen er daar vijf a zes bij. Voorlopig lijkt de opvolging dus verzekerd. Misschien heeft de belangstelling wel te maken met het feit dat we hier constant investeren. Het maakt het voor iedereen gemakkelijker als je kan werken met nieuw materiaal en in een kazerne die geregeld onderhoudswerken krijgt.”

Geschreven door
Stefaan Bogaerts/ Foto Jos Bogaerts