RUMBEKE: Tuinhier lauwert honderdjarige Margriet Dejonckheere

Op 19 november werd Tuinhierlid Margriet Dejonckheere 100 jaar. Zij is de zuster van voormalig bestuurslid Palmer Dejonckheere die 10 jaar geleden op 88-jarige leeftijd overleed. Tot begin maart dit jaar – net voor de coronacrisis – woonde Margriet nog zelfstandig in haar eigen woning. Nu woont ze in het WZC Sint-Vincentius in Kachtem in een mooie kamer met uitzicht op “haar boom” die langs de groene parking dicht bij de inkom staat.

"Tot op hoge leeftijd verzorgde ze nog haar bloementuin", opent Tuinhier-voorzitter Ludo  
D' hoore. " Ze was “preus lik fjirtig”, zoals de West-Vlamingen zeggen, als ze in de prijzen viel bij de gemeentelijke bebloemingswedstrijden. Margriet is een fiere vrouw met een hart voor de natuur en al wat mooi is. De mooiste bloem? "Al dat schoon is" zegt Margriet, maar noemt de roos toch de allermooiste bloem die er is. Ze leest ook nog altijd heel graag ‘het boekske’ van Tuinhier volledig uit. Margriet is al heel lang lid van de vereniging. Hoelang weet Margriet niet. In ieder geval sprak en spreekt zij altijd over 'De Volkstuinen'. Margriet deed thuis de bloementuin, haar man de groentetuin."

"Bij haar ouderlijke thuis was er ook een bloementuintje. Toen ze als tiener dagelijks naar school fietste zag ze in de 'hovekes' langs de straat wat er mooi bloeide. Haar kennis van bloemen kwam door contacten met anderen. Het was de tijd van 'stekskes geven en krijgen' want planten gaan kopen was te duur en dus nog niet zo gebruikelijk."

Op de vooravond van haar 100ste verjaardag brachten haar bestuurslid Ildiko Molnar en voorzitter Ludo D’hoore een coronaveilig bezoek  om haar te feliciteren en een bloemstuk aan te bieden namens het bestuur van Tuinhier Rumbeke. Ze kreeg ook als eerste Tuinhierlid het jaarprogramma 2021 van onze afdeling aangeboden.

Geschreven door
Mandelnieuws/ Foto RV