ROESELARE-MOORSLEDE: Judith Scheldeman rondt de kaap van de 100

Ingediend door Jos op wo, 22/06/2022 - 17:03

Judith werd in Moorslede op 17 juni 1922 geboren. Ze had een gelukkige jeugd in de Roeselaarsestraat waar ze samen met haar ouders woonde. Gelukkig mocht ze van haar ouders ‘verder leren’ voor naaister. Hiervoor trok ze naar Roeselare waar de gerenommeerde naaister, mevrouw Yvonne Castelein, haar de kneepjes van het vak leerde. 
Judith had haar naaikamertje op zolder, dag en nacht was het trappelen op de naaimachien. Op haar 18de naaide Judith al op zelfstandige basis en regelmatig had ze ook meisjes in opleiding. Judith’s mama had een fruitwinkeltje. Nu en dan stopte daar, na zijn broodronde bij bakker Populier, een knappe jonge man aan het fruitwinkeltje… was het voor het fruit of voor de dochter? Het was in ieder geval de start van een mooi verhaal van Judith en Robert Hautekier, ze huwden op 15 april 1944, samen deelden ze 67 jaar lang lief en leed en op 18 maart 1951 werd hun dochter Nicole geboren. 
Maar naast veel werken als naaister was er ook altijd tijd voor leute en plezier. Nicole herinnert zich haar ouders als een gelukkig paar en steevast werd er op zondagmorgen een danske geplaceerd terwijl Judith’s ma lekker kookte. Haar dochter Nicole en haar schoonzoon Roger Flecy, oud-leraar lagere school verbonden aan het college, wonen op de Sint-Jozef parochie in Roeselare en hun enige zoon Dieter, docent godsdienst aan de het vrij handels-en sportinstituut te Brugge, waar hij ook met zijn partner Karolien woont. Hun kinderen Maurits en Rosalie zijn de achterkleinkinderen van de 100-jarige.
Judith en Robert reisden ook heel graag. Het zuiden van Frankrijk was hun favoriete bestemming. Met de tijd ging het financieel wat beter en ze konden hun eigen stekje bouwen aan het standbeeld van de onbekende soldaat in de Roeselaarsestraat. Daar woonden ze samen tot Judith in 2011 afscheid moest nemen van haar geliefde ‘Robke’. “Ik herinner mij nog die zalige tijden dat ik zelf een levering bij jullie thuis mocht afleveren. De achterdeur was de voordeur en het was er geregeld de zoeten inval. Steevast een koffietje uit het beste servies en natuurlijk met een koekske of een pralientje en altijd zag Judtith eruit om als door een ringetje te halen”, vertelde Sherley Beernaert, schepen van burgerlijke stand van Moorslede, in haar speech. Geleidelijk aan begon de gezondheid wat achteruit te gaan en werd het huis te groot. Een val bracht haar naar het AZ Delta en nadien naar hier in het woonzorgcentrum op de Zilverberg. De start was misschien wat moeilijk, maar ondertussen is ze hier al goed ingeburgerd, dankzij de bijzonder goede verzorging en opvang.
Provincieraadslid Martine Vanryckeghem bracht namens de provincie West-Vlaanderen hulde aan de eeuwelinge en had een schaal met haar naam erin gegraveerd als cadeau bij. Ook Benedikt Vallaey en Geert Vanthuyne, beide schepenen in Moorslede waren op de feestviering aanwezig. Bij de onvermijdelijke vraag wat ze gedaan heeft om de 100 te halen is haar oprecht antwoord: ik weet het eigenlijk niet, maar daarna volgt: elke dag een goed glas rode wijn bij het middag- en avondmaal en nu een ‘golden power’ drankje helpt. Proficiat en afspraak aan 101.

AD
 

Geschreven door
Mandelnieuws