BRUGGE-GELUWE : "Zij werd naar Belgie gelokt om te worden gedood"

Little John' lokte Vietnamese studente naar België en doodde haar. De perfecte moord, maar één foutje werd hem fataal
Voor het assisenhof in Brugge begon deze morgen het proces tegen John Vandoolaeghe (31). De man uit Zonnebeke staat terecht voor de moord op een Vietnamese studente, Thi Xuan Nguyen (28). Terwijl zijn partner zwanger was van hun eerste zoontje, zocht Vandoolaeghe op buitenlandse dienstreizen contact met andere vrouwen. De Vietnamese Thi Xuan Nguyen, die in Japan studeerde, zag in beschuldigde de man van haar leven. Maar toen ze te weten kwam dat haar droomprins in België een gezin had, werd ze een bedreiging voor zijn familiaal geluk hier. Vandoolaeghe lokte de vrouw in de herfst van 2016 naar België en vermoordde haar. Een bijna perfecte moord. Maar hij maakte één foutje. Twee jaar lang leek het of John Vandoolaeghe (31) weg zou komen met de perfecte moord op zijn Vietnamese minnares Nguyen Thi Xuan (28). Tot de jonge vader alsnog ontmaskerd werd als moordenaar.

30 december 2016, het Congobos in Geluwe. Een jager uit Waregem loopt een dood­lopende veldweg in. Het is koud en druilerig. De jager neemt grote passen, maar plots wordt z’n aandacht getrokken door iets in de gracht naast de bomen. Onder wat bladeren ziet hij een kadaver liggen. Of dat denkt hij toch. Hij stapt verder, maar de volgende nacht begint het hem te dagen. Misschien waren het wel menselijke resten? Hij belt de politie.

De speurders bewegen hemel en aarde om de identiteit van de jonge vermoorde vrouw te achterhalen. Ze pluizen oude verdwijningsdossiers uit, en verspreiden foto’s via de media en het opsporingsprogramma Faroek. De hulp wordt ingeroepen van internationale politiediensten, en ambassades in Azië worden aangeschreven. Allemaal tevergeefs.

Onderzoek brengt aan het licht dat deze John Rosiers bij Nguyen Thi Xuan heel erg aandrong om op het vliegtuig naar België te stappen. Een vriendin van het slachtoffer verklaart dat Nguyen “duidelijk bezorgd” was over haar afreis naar Europa. Ze liet daarom het nummer van haar Belgische vriend achter en stuurde ook enkele screenshots van hem door.

Op 8 november 2018 besluit het West-Vlaamse gerecht tot zijn arrestatie over te gaan. Om kwart voor zes, in alle vroegte, wordt Vandoolaeghe door de politie tegengehouden en gearresteerd. Hij verzet zich niet. Twintig minuten later vallen rechercheurs binnen in zijn woning. Zijn toekomstige echtgenote – ze zouden twee weken later huwen – wist al die tijd van niets en reageert vol ongeloof dat John Vandoolaeghe van moord wordt verdacht.

 Op 21 november 2016 boekt hij een vlucht voor haar via Amsterdam. Hij zegt tegen zijn vrouw dat hij nog een late vergadering voor zijn werk heeft, maar haalt zijn Vietnamese minnares op aan het station in Kortrijk. Een goede twintig minuten later is de jonge vrouw dood. “Ze was boos in de auto”, verklaarde Vandoolaeghe aan de speurders. Omdat ze lang op hem moest wachten. En omdat hij in de auto opbiechtte dat hij thuis een vrouw en een kind had. “Ik heb haar dan geslagen. Zij sloeg terug en riep: I will kill you. Waarop ik haar gesmoord heb tot ze niet meer bewoog.”

Vier jaar na de moord ligt Nguyen Thi Xuan nog steeds begraven op het kerkhof van Geluwe. Enkel een betonnen steen met haar naam op doet nog aan haar denken. Haar moordenaar riskeert volgende week levenslang.

 

 

Geschreven door
Mandelnieuws