DIKSMUIDE: Overzetbootjes opnieuw van de partij, mèt extra comfort en plaats voor je fiets

Vorig jaar konden inwoners en toeristen zich over de IJzer laten brengen met manuele overzetbootjes, bestuurd door jobstudenten. Ook dit jaar is dit terug mogelijk en werd het concept verbeterd. Je kunt van mei tot eind oktober het easyfloat-vlot gebruiken om je over te zetten naar de andere kant van de IJzer. De bootjes worden nu elektrisch bediend zodat de jobstudenten niet meer moeten roeien. Het comfort is veel groter, ook fietsen kunnen voortaan mee.

Overzetbootje in 2020

De Stad Diksmuide organiseerde in 2020 voor het eerst twee kleine bemande voetveerdiensten over de IJzer, om zo het netwerk aan wandelmogelijkheden groter te maken. Kleine niet-gemotoriseerde schuitjes brachten de wandelaars aan de overkant, dit nabij de Dodengang (tussen Stiltepad en Galileiwegel) en ook halfweg Diksmuide en de Knokkebrug (thv de museumcafé Fot’Oeil en de Rapestraat). Aan de oever werden pontons met een korte trap voorzien. Jobstudenten stonden in voor de bediening door met een peddel over te varen. Een kleine 2000 passagiers genoten van deze service in de zomer van 2020. 

Praktisch

In 2021 herhalen we dit aanbod (van 1 mei tot eind oktober), tijdens de weekends (13-18u) in het voor- en najaar en 7d/7d in de zomervakantie van 10-18u (3/7-29/8)). We gaan voor een geoptimaliseerde versie waarbij ook fietsers kunnen meevaren. Een deel van de vangrail wordt weggenomen en langs de trap komt een fietsgleuf. Een vlakke passagiersruimte met reling zal veel meer uitnodigen en ook alle veiligheid bieden. We dachten ook aan het comfort van de veerbedieners. Zij krijgen een huisje om bij wind en/of regen te kunnen schuilen en wat benodigdheden in onder te brengen.

Klaar om heel wat toeristen te ontvangen

Dit jaar verwachten we meer passagiers dan vorig jaar  omdat dus ook fietsers de veerverbinding kunnen gebruiken en Westtoer straks een nieuw wandelnetwerk ‘Blankaart’, met knooppunten van de IJzerboomgaard tot Boezinge opstart. Via een QR-code op de locaties en aan het begin van de Rapestraat kun je de actuele bedrijfsuren raadplegen. Bij heel slecht weer zal het veer niet varen en wijken de uren mogelijks af van de voorgeprogrammeerde schema.
 

Geschreven door
Mandelnieuws/ Foto RV