ROESELARE : Drugsdealers lopen regelmatig tegen de lamp

De politiezone Riho nam in het kader van de drugsproblematiek vorig jaar twaalf auto's in beslag, inde 73.000 euro aan cash geld en rolde drie plantages op. “We steken heel veel energie in de bestrijding van drugs. Dat verhaal kunnen we beheersen, maar gaan we nooit kunnen oplossen.”
Tijdens de politieraad van de zone Riho  kwamen de criminaliteitscijfers van 2019 aan bod. Grote uitschieters zijn er niet. Tegenover 2018 zien we gelijkaardige cijfers. Er gaat veel aandacht naar drugs en het aantal drugsgerelateerde feiten is dan ook flink afgenomen de laatste jaren. Vooral drugs blijken een probleem in de regio Roeselare, Izegem en Hooglede.“Onze drugssectie bestaat uit acht mensen, dat is één derde van onze hele rechercheteam. We steken echt veel energie in de bestrijding van drugs”, zegt korpschef Curd Neyrinck. In 2019 werden 355 incidenten rond drugs geregistreerd. Dat aantal loopt min of meer gelijk met 2018 (392), maar ligt een stuk lager dan in 2017, toen nog 618 feiten geregistreerd werden. “Toen waren er verschillende grote festivals in onze zone waar we heel aanwezig waren.”

Minder autodiefstallen
In 2019 werden in drugszaken twaalf auto's in beslag genomen en werd er 73.000 euro aan cash geld gevonden. Drie plantages werden opgerold: in Izegem, in Hooglede en in Ledegem. Daarnaast werd er ook 8 kilogram cannabis en 600 gram cocaïne in beslag genomen. “We gaan het probleem rond drugs nooit kunnen oplossen, maar we kunnen het wel beheersen”, aldus de korpschef.In 2019 werden 24 autodiefstallen geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 2000. Meer dan de helft van die autodiefstallen werd door de politie ook opgelost. Het aantal fietsdiefstallen stagneert, maar ook hier stijgt de ophelderingsgraad
De politiezone Riho nam in het kader van de drugsproblematiek vorig jaar twaalf auto's in beslag, inde 73.000 euro aan cash geld en rolde drie plantages op. “We steken heel veel energie in de bestrijding van drugs. Dat verhaal kunnen we beheersen, maar gaan we nooit kunnen oplossen.”
Tijdens de politieraad van de zone Riho op donderdag 15 oktober kwamen de criminaliteitscijfers van 2019 aan bod. Grote uitschieters zijn er niet. Tegenover 2018 zien we gelijkaardige cijfers. Er gaat veel aandacht naar drugs en het aantal drugsgerelateerde feiten is dan ook flink afgenomen de laatste jaren. Vooral drugs blijken een probleem in de regio Roeselare, Izegem en Hooglede.“Onze drugssectie bestaat uit acht mensen, dat is één derde van onze hele rechercheteam. We steken echt veel energie in de bestrijding van drugs”, zegt korpschef Curd Neyrinck. In 2019 werden 355 incidenten rond drugs geregistreerd. Dat aantal loopt min of meer gelijk met 2018 (392), maar ligt een stuk lager dan in 2017, toen nog 618 feiten geregistreerd werden. “Toen waren er verschillende grote festivals in onze zone waar we heel aanwezig waren.”In 2019 werden 24 autodiefstallen geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 2000. Meer dan de helft van die autodiefstallen werd door de politie ook opgelost. Het aantal fietsdiefstallen stagneert, maar ook hier stijgt de ophelderingsgraad.

Inbraakpreventie
“We hebben verschillende acties gedaan rond fietsdiefstallen. Gerichte huiszoekingen en bewakingscamera's helpen ons bij het vinden van de daders”, zegt Neyrinck. Het aantal woninginbraken is dan weer wel gestegen. “Maar bij de helft van die voorvallen gaat het om een poging en geraken de inbrekers niet binnen. Het lijkt erop dat onze preventiecampagnes rond inbraken vruchten afwerpen en mensen hun woning beter beveiligen.”Een fenomeen dat de laatste jaren de kop opsteekt is de informaticacriminaliteit.Vorig jaar werden er in vergelijking met 2018 meer dan 100 gevallen meer geregistreerd. “Momenteel hebben we twee personen die zich daarop toespitsen en er komt een derde man bij. De mensen worden minder op straat overvallen, maar steeds vaker via het Internet.”

Bert Feys 
 

Geschreven door
Mandelnieuws