In oktober '24 konden de Roeselarenaars tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kiezen wie de komende zes jaar opnieuw hun stad zou besturen. Piet Delrue koos met zijn team bewust voor een nieuwe naam met 'Lokaal Liberaal' en kon zich mooi handhaven in de stembusslag. Meer nog, hij werd terug verkozen als schepen van sport en kreeg er ook de bevoegdheid van mobiliteit bij. Daarnaast is hij ook nog provinciaal voorzitter van Open Vld en zaakvoerder van onder andere http://www.beurstapijten.be Zijn agenda staat dus natuurlijk meer dan gevuld, maar een afspraak met onze hoofdredacteur Stefaan Bogaerts op het vernieuwde stadhuis kon er nog bij.
Als we eens spieken in de geschiedenis is Piet veeleer een laatbloeier in de politiek dan toch. "In 2011 heb ik me inderdaad pas bekend gemaakt als liberaal in de plaatselijke afdeling. Het zat onder mijn vel en moest eruit. Ik was toen net geen 40 jaar en wilde in die periode 2 dingen doen: een zelfstandige zaak opstarten en mijn politieke loopbaan beginnen. In 2012 waren er voor de eerste keer gemeenteraadsverkiezingen. Ik eindigde als achtste, wetende dat ik 21ste op de lijst stond. Ik zag dus zeker mogelijkheden in mijn politieke loopbaan. Kort erna werd ik voorzitter van onze afdeling en dan is het wel erg snel gegaan. Van regiovoorzitter Roeselare-Tielt tot nu dus nog steeds provinciaal voorzitter. In 2018 waren er dan terug verkiezingen waar ik dan voor het eerst lijsttrekker was en ook schepen werd."
Nationaal werd Open VLD naar de oppositie verwezen, hier in Roeselare blijf je in de meerderheid. Verklaar dit eens? "Op dat vlak zijn er grote verschillen. Hier gaat het om de lokale bevolking en men stemt voor mensen die men kent. Brussel daarentegen is voor veel mensen heel ver, voor velen zelfs een ver van mijn bed-show. Daar maken ze vooral ruzie terwijl we hier met alle meerderheidspartijen overeen komen. Ik ben dus heel blij dat we hier stand hebben gehouden terwijl het eigenlijk tegen wind was."
Je blijft schepen van sport, maar krijgt er ondermeer mobiliteit bij. Is deze combinatie niet moeilijk? "Ik zie mobiliteit als een heel positieve bevoegdheid. Je moet wel rekening houden met veel aspecten maar kon ook veel zaken realiseren. De verbreding van het fietspad in de Guido Gezellelaan is er één van. Dat gaat echt heel mooi worden met extra bomen maar ook de rijweg voor de wagens blijft behouden. Hetzelfde met de knip in de Honzebrouckstraat, die we nu niet invoeren. Alles werd hier goed overwogen met de diensten en dan pas viel de eindbeslissing. Een ander waar ik voorstander van ben is de fietstunnel onder de Rijksweg. Velen zagen deze bevoegdheid als een vergiftigd geschenk, ik zie het als een heel boeiende materie waarmee je veel kan realiseren. Veel Roeselarenaars zijn er ook mee begaan en komen zelfs met ideeën. Ik besef wel dat je niet voor iedereen kan goed doen, maar toch voor velen. Natuurlijk ben ik ook nog blij de bevoegdheid van sport te hebben, want dat is toch mijn kindje. We hebben echt in onze stad zoveel mooie sportieve verenigingen die schitterend werk leveren, aan ons om hun uitdagingen mee te helpen realiseren inzake infrastructuur en dergelijke. Daarvoor zijn we een masterplan 'Sport' aan het afwerken."
En dan heb je ook nog wijkenbeleid? "Het klinkt misschien ongelooflijk maar we hebben hier in de stad 57 wijkcomités. Dat is toch een mooi netwerk van mensen die zich engageren voor hun omgeving en de stad. We brengen ze ook minstens 1 keer per jaar samen om hun te doen leren van mekaar en ideeën uit te wisselen, maar ook de participatie zit daar nog bij. Verder heb ik ook nog werk en sociale economie onder mij. De VDAB is nu bijvoorbeeld gestart met de bouw van hun provinciaal opleidingscentrum in de Pilkemstraat en dat zijn toch ook mooie realisaties. "
Deze bevoegdheden zorgen er toch voor dat dit een meer dan fulltime job is als schepen? "Het zijn inderdaad goed gevulde dagen. Ik sta 's morgens eigenlijk al om 6 uur op en begin direct aan mijn dagtaak. Het is inderdaad geen 'nine tot five'-job. Dat zou zeker niet voor mij zijn. Ik heb graag dat mijn agenda goed vol staat, maar ik kan ook wel ontspannen. Dan spring ik op mijn fiets of kruip gewoon in de wagen om mijn gedachten eens te verzetten. En plots zie je oplossingen die je aan het bureel zeker niet zou hebben."
En daarnaast ben je dus ook nog zelfstandig met http://www.beurstapijten.be ? "Om te beginnen wil ik zeggen dat ik ook een bedrijf heb dat deurmatten verkoopt. Niet particulier maar wel in groothandelzaken. Ik heb bijvoorbeeld alle 150 Brico's in ons land onder mijn bevoegdheid als handelsagent voor een Nederlands bedrijf. Bij gesprekken kreeg ik ook regelmatig de vraag om beurstapijten te leveren, het woord zegt het zelf eigenlijk. Ik heb redelijk snel een fabrikant hiervoor gevonden en sindsdien kan iedereen online bestellen bij mij via de webshop, die trouwens goed werkt. Dagelijks ben ik ook daar nog mee bezig, maar dat is trading. Ik kan dus veel zaken regelen via mail of telefoon."
Nu terug naar de politiek. Hoe zie jij de toekomst van Open VLD bijvoorbeeld op alle vlakken? "Lokaal zijn we het partijbestuur vóór geweest door een naamsverandering naar 'Lokaal Liberaal' . Dat laatste woord moest er wel in blijven. Ik ben en blijf in hart en nieren liberaal en dat moet erin blijven. Ik zie het zo evolueren op nationaal vlak: stilaan is het huis en de inhoud terug op orde, en met de aangekondigde naamsverandering moeten we terug kunnen groeien."
En in Roeselare? Is jouw ambitie er bijvoorbeeld om burgemeester te worden? "Er is hier echt een goeie verstandhouding en in het nieuwe decreet levert de grootste partij ook de burgemeester. Dus zijn we daar nog efkes vanaf (lacht). Maar een schepenambt blijf voor mij één van de mooiste ambten omdat je echt wel heel concreet kan werken en een eigen beleid van 6 jaar kan uitstippelen. Finaal hoop ik dat we daardoor op z'n minst kunnen stand houden met 'Lokaal Liberaal' of nog kunnen stijgen in zetels, maar het blijft in alle gelederen van de partij keihard werken. Ik heb dus alle vertrouwen in de toekomst."