IZEGEM: Izegemse wereldspeler legt personeel in de watten

Ingediend door Stefaan op do, 23/06/2022 - 09:00

Heel wat mensen denken bij het horen van de Izegemse industrie aan borstels en schoenen. Er is echter nog een grote speler actief in de West-Vlaamse stad. Rubio Monocoat produceert houtolie die in meer dan 82 landen wordt verkocht en groeit sinds 2005 exponentieel. De afgelopen jaren was het door de coronacrisis en de lockdowns echter moeilijk om die groei te delen en vieren met de werknemers. Ter ere van de opening van hun nieuwe magazijn nodigde Rubio Monocoat hun werknemers dan ook uit voor een personeelsfeest.
 

Family Day voor personeel
Rubio Monocoat hecht heel wat waarde aan hun personeel en zet dan ook sterk in op employer branding. Het bedrijf werd opgericht door de familie Muylle en ook de werknemers vormen een echte ‘Rubio Family’. Door corona kon de firma hun personeel echter niet in de watten leggen als anders. Zo groeide het idee om een evenement te organiseren voor de personeelsleden en hun familieleden. Op zondag 19 juni werd de opening van het nieuwe magazijn dan ook feestelijk gevierd met hapjes, drankjes, animatie, workshops en natuurlijk een rondleiding.

Ecologische visie
Het bedrijf zet erg in op ecologie. Zo zorgden ze er in 2005 al voor dat hun houtolie geen solventen bevat. Een groot deel van de producten bevat dan ook geen enkele schadelijke verdampingsstoffen en ook het productieproces verloopt erg milieuvriendelijk, met heel wat certificaten tot gevolg. Het bedrijf is zelfs zo’n pionier op vlak van ecologie dat ze het eerste bedrijf zijn in de houtbehandelingssector met het label ‘Eurofins Indoor Air Comfort Gold’. Bovendien zijn de producten telkens erg laag in verbruik, wat ervoor zorgt dat er heel wat minder verpakking en transport nodig is. 
Voor Rubio Monocoat gaat een ecologische visie dus hand in hand met succes. Bij het bedrijf zijn ze dan ook van plan om hierop blijvend in te zetten en in de toekomst nog meer op te focussen. Zo komen er zonnepanelen op de gebouwen en stelt het bedrijf meer dan 30 elektrische wagens ter beschikking voor hun personeel. Dit kadert allemaal in de visie om op termijn CO²-neutraal te gaan. 

Enorme groei door uniek eenlaagsysteem
Het bedrijf achter Rubio Monocoat, Muylle-Facon, bestaat al sinds 1906 en produceerde op dat moment enkel stopverf. Jarenlang bleef het bedrijf zowat dezelfde grootte, tot 2005. Toen lanceerde het bedrijf hun revolutionaire houtolie voor binnen. De Izegemse producent was daarmee het eerste bedrijf dat hout kon kleuren en beschermen in één laag, en dat met een milieuvriendelijke olie zonder schadelijke stoffen. Sindsdien groeit het bedrijf exponentieel. Het unieke eenlaagsysteem is namelijk razend populair bij houtbewerkers. 
Zo’n enorme groei betekent dan ook dat Rubio Monocoat enorm investeert in mensen en gebouwen. Zo breiden ze al hun teams uit op alle departementen, met heel wat openstaande vacatures tot gevolg. Meer personeel betekent daarnaast ook dat er meer plaats nodig is. De uitbreiding van gebouwen startte met het nieuwe magazijn. Dat is ondertussen voltooid en daarna volgt er nog een kantoorgebouw met 75 extra plaatsen.

Wat? Houtbescherming en -kleuring in één laag
Waar? Roeselaarsestraat 535, 8870 Izegem
Personeel? 120 werknemers in België, in totaal 200 werknemers wereldwijd
Ontstaan? 1906
Website? www.rubiomonocoat.be/ 
 

Geschreven door
Mandelnieuws