De Stroroute, een belangrijke verbinding in het Bovenlokaal Functioneel Fietsnetwerk in West-Vlaanderen, krijgt een grondige opwaardering. De provincieraad keurde vandaag het bestek en de procedure voor de aanstelling van een aannemer goed voor de vernieuwing van de fietssnelweg tussen de Langemarkstraat in Zonnebeke en de Hazegoedweg in Roeselare.
“Met deze investering willen we de fietsverbinding tussen de kernen van Ieper, Zonnebeke, Moorslede, Passendale en Roeselare functioneel versterken. Dit is een meerwaarde voor zowel het functionele als het recreatieve fietsverkeer in onze provincie. Zo tonen we opnieuw ons engagement voor duurzame mobiliteit”, aldus gedeputeerde van Mobiliteit Kelly Detavernier.
Verbeterde fietsinfrastructuur
De huidige Stroroute is op verschillende plaatsen verouderd en ongelijk ingericht, met wisselende verhardingen en een breedte tussen 2,25 en 2,5 meter. Dit leidt regelmatig tot conflicten tussen weggebruikers en tot onveilige situaties, vooral aan kruispunten.
Met de geplande vernieuwing wordt het volledige traject aangepakt. Over een lengte van 9,5 kilometer wordt het fietspad verbreed tot 3 meter en aangelegd in duurzame betonverharding. Waar mogelijk worden kruispunten veiliger ingericht, onder meer met verhoogde oversteekzones en aangepaste voorrang voor fietsers.
Respect voor natuur en omgeving
Hoewel het Fietsvademecum een breedte van 4 meter aanbeveelt, wordt bewust gekozen voor een verbreding tot 3 meter om de impact op waardevol groen en natuurzones te beperken.
“We namen extra natuur- en groenbeschermende maatregelen op basis van de boomeffectenanalyse. Alle bomen en boomwortels langs het traject blijven behouden. Gerooide struwelen worden heraangeplant en de opbraakwerken gebeuren onder toezicht van een erkende European Tree Worker”, aldus gedeputeerde van Milieu, Natuur en Landschap Jurgen Vanlerberghe.
Intergemeentelijke samenwerking
Het project is een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, de gemeenten Zonnebeke en Moorslede en Stad Roeselare. De totale geraamde kostprijs bedraagt 2.020.779,34 euro (excl. btw). De Provincie neemt het grootste aandeel op zich met een bijdrage van 1.934.248,03 euro (excl. btw).
De gemeenten Zonnebeke en Moorslede dragen respectievelijk 2.203,42 euro en 84.327,89 euro bij (excl. btw). Ook het Vlaams Gewest ondersteunt het project via het Relanceplan Vlaamse Veerkracht met een tussenkomst van 50 % op de subsidieerbare werken.
De werken starten na de aanbestedingsprocedure en zullen ongeveer 150 werkdagen duren.