KORTRIJK/ ROESELARE: Unieke en positieve aantrekkingskracht voor West-Vlaanderen met Hogeschool VIVES in het bijzonder

Ingediend door Stefaan op wo, 11/09/2024 - 08:00

Ook dit academiejaar ’24-25 mag Hogeschool VIVES van hele positieve cijfers spreken. De stijging van inschrijvingen bevindt zich vooral in de studiegebieden sociaal-agogisch werk, handelswetenschappen en bedrijfskunde en industriële wetenschappen en technologie verspreid over de verschillende campussen. VIVES telt campussen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Op dit moment hebben we voor bepaalde opleidingen nu al meer inschrijvingen ten opzichte van vorig academiejaar (en de inschrijvingen lopen nog volop).

Afstandsonderwijs blijft boomen

We zien een toenemend aantal inschrijvingen in ons aanbod afstandsonderwijs bij zowel nieuwe studenten voor de professionele bachelors als bij de graduaten. Voor afstandsonderwijs kan je bij VIVES gedurende heel het jaar instappen en op elk moment van het jaar examens maken. Deze flexibele start van onderwijs is uniek in Vlaanderen.

Niet elke student is 18 jaar

Onze grootste groep studenten is 21-25 jaar (22%). Een kwart van onze studenten is ouder dan 25 jaar. Levenslang leren blijkt dus nog steeds aan een opmars bezig. 

STEM opleidingen 

Ook de STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) – opleidingen zitten in de lift. Enkele voorbeelden van opleidingen die veel groeien ten op zichte van vorig jaar zijn de bachelors Elektromechanica, Elektronica-ICT, Luchtvaart, Autotechnologie, Voertuigtechnieken en de graduaten Elektromechanische systemen en Productiebeheer – land- en tuinbouw. Ook de inschrijvingen voor de nieuwe opleiding Drone Applications in Oostende blijven maar groeien.

Cijfers opgesplitst per studiegroep: 

De cijfers fluctueren dagelijks. De opleidingen die nu al meer inschrijvingen hebben dan in 2023 in het totaal, lichten we hieronder verder uit en vergelijken we dag op dag.

Gezondheidszorg - Sociaal agogisch werk 

Volgende opleidingen doen het bijzonder goed: de bachelor Maatschappelijke veiligheid met het populair keuzetraject Toegepaste criminologie (+19%), Orthopedagogie (+24%) en Orthopedagogische begeleiding (+2.5%). Ook Verpleegkunde (240 studiepunten traject) popt er met haar positieve cijfers bovenuit (+162.5%).

Onderwijs 

We zien een lichte groei in absolute aantallen in onderwijs. Maar die zijn heel verschillend per opleiding. De opleiding secundair onderwijs staat onder druk maar kleuteronderwijs doet het dan weer beter.

Handelswetenschappen, Bedrijfskunde en Toegepaste Informatica 

De bachelor Bedrijfsmanagement (+11%) staat ook dit jaar weer traditioneel sterk met haar waaier aan verschillende afstudeerrichtingen. We voorzien deze opleiding naast het Nederlands ook in het Frans en daar zijn nu meer inschrijvingen (+125%). Ook bij de bachelor Wellbeing en vitaliteitsmanagement zien we een mooie groei van studenten (+41%) alsook voor de opleiding hotelmanagement (+52%).

Biotechniek - Technology 

De grootste stijgers zijn zoals eerder vermeld de bachelors Elektromechanica (+23%), Elektronica – ICT (+33%), Luchtvaart (+15%), Autotechnologie (+24%), Voertuigtechnieken (+5%) en de graduaat Productiebeheer – land- en tuinbouw (+57%). Ook op de inschrijvingen tot nu toe (16) voor de nieuwe opleiding Drone Applications zijn we heel erg trots!
 

Geschreven door
Mandelnieuws