In Roeselare wordt het verbod op gezichtsbedekkende kledij (het zogenoemde boerka-verbod) in de openbare ruimte nauwelijks of zelfs helemaal niet gehandhaafd. Dat blijkt uit het antwoord dat Vlaams Belang fractieleider Immanuel De Reuse kreeg op de jongste gemeenteraad van de burgemeester.
In antwoord op de vraag van Het Vlaams Belang liet de burgemeester weten dat er nul GAS-boetes werden uitgeschreven voor het dragen van boerka’s, jilbabs of andere vormen van gezichtsbedekkende kledij, ondanks de dagelijkse vaststellingen in het straatbeeld. Voor fractieleider Immanuel De Reuse is dit het zoveelste signaal van een gebrek aan politieke wil.
Vlaams Belang-fractieleider Immanuel De Reuse reageert verontwaardigd: “Dat er geen enkele GAS-boete werd uitgeschreven, verbaast mij helaas niet. Dit is tekenend voor het gebrek aan daadkracht en opvolging, zeker gezien de dagelijkse vaststellingen in het straatbeeld. De wet is duidelijk, maar het stadsbestuur kijkt liever de andere kant op.”
Wettelijk verbod wordt genegeerd
Sinds 2011 verbiedt artikel 563bis van het Strafwetboek gezichtsbedekkende kledij in de openbare ruimte. Deze wetgeving werd bevestigd door het Grondwettelijk Hof en laat ook gemeentelijke sancties toe. In Roeselare is dit opgenomen in de GAS-regeling, maar uit de feiten blijkt dat de toepassing dode letter.
Vlaams Belang formuleert drie duidelijke eisen:
1. Strikte handhaving van het verbod door politie en stadsdiensten.
2. Operationele richtlijnen voor agenten en gemeenschapswachten.
3. Een gerichte sensibiliseringscampagne naar betrokken gemeenschappen toe.
“Als je hier wil wonen, moet je onze wetten respecteren”
Voor het Vlaams Belang is dit een kwestie van wettelijke orde en integratie. De partij vraagt respect voor onze Vlaamse identiteit, onze democratische waarden én vrouwenrechten.
“Wie er voor kiest om in Vlaanderen te wonen, moet ook bereid zijn zich te voegen naar de regels die hier gelden. Als dat niet lukt, moet men zich ernstig afvragen of men zich op de juiste plaats bevindt,” besluit De Reuse.