
Het aantal ongevallen met e-steps blijft stijgen. In West-Vlaanderen steeg het aantal geregistreerde ongelukken door de politie van 23 in 2020 naar 103 in 2023. Eenzelfde trend is zichtbaar bij het aantal verkeersslachtoffers bij ongevallen met e-steps. In 2023 vielen in totaal 84 lichtgewonde slachtoffers en 8 zwaargewonden. Dat blijkt uit cijfers die de Vlaamse Vooruit fractie opvroeg. Recent trokken ook verschillende spoeddiensten aan de alarmbel, omdat steeds meer mensen bij hen belanden na een ongeval met een e-step. Vooruit parlementsleden Annick Lambrecht en Gianna Werbrouck, respectievelijk federaal en Vlaams parlementslid voor Vooruit, pleiten voor een globale aanpak. Ook Minister van Consumentenbescherming Rob Beenders steunt die oproep.
Het aantal ongevallen met e-steps blijft stijgen. In West-Vlaanderen steeg het aantal geregistreerde ongelukken door de politie van 23 in 2020 naar 103 in 2023. Eenzelfde trend is zichtbaar bij het aantal verkeersslachtoffers bij ongevallen met e-steps. In 2023 vielen in totaal 84 lichtgewonde slachtoffers en 8 zwaargewonden. Dat blijkt uit cijfers die de Vlaamse Vooruit-fractie opvroeg.
“Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in het verkeer”, reageert Gianna Werbrouck. “Deze cijfers zijn onthutsend. En het is nog maar het topje van de ijsberg, want er zijn ook nog de ongevallen waarbij de politie niet betrokken is. Alleen de Antwerpse spoeddiensten registreerden zo al meer dan 1.500 patiënten op anderhalf jaar tijd. En ondertussen lijkt niemand er iets aan te doen. Met Vooruit nemen we dit serieus. We willen actie ondernemen voor de veiligheid van ons allemaal, en in het bijzonder van gebruikers van e-steps. Het is een duurzaam vervoermiddel en het verdient zijn plaats in ons verkeer."
Dankzij Vooruit kwamen er tijdens de vorige legislatuur al strengere en duidelijkere regels voor e-steps: een minimumleeftijd van 16 jaar, een verbod om op het voetpad en met meerdere personen tegelijk te rijden. Toch ziet de politie een nieuw fenomeen opduiken: opgedreven e-steps, die snelheden tot 100 km/u halen in plaats van de wettelijk toegestane 25 km/u.
De Federaal Vooruit-fractie bevroeg minister Crucke hier eerder al over over tijdens de plenaire vergadering. “Verkeersveiligheid is voor Vooruit een topprioriteit”, reageert Annick Lambrecht. “Daarom pleiten we voor een globale aanpak om ongevallen met e-steps tegen te gaan, over alle bevoegdheidsniveaus heen. Dat is essentieel voor de veiligheid van ons allemaal. Alleen zo kunnen we het aantal verkeersdoden terugbrengen naar 0.”
De parlementsleden krijgen daarvoor ruggensteun van Minister van Consumentenbescherming Rob Beenders. Beenders nam al enkele maatregelen: "Het is levensgevaarlijk dat elektrische steps die niet aan de wettelijke normen voldoen, rondrijden op onze wegen. Daarom is de Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid van de FOD Economie op mijn vraag gestart met een grondig onderzoek. Deze dienst ziet toe op de naleving van de veiligheidsvoorschriften voor e-steps die op onze markt worden verkocht."