Van 16 tot 24 november is er opnieuw de jaarlijkse Voorleesweek, een initiatief van Iedereen Leest om het belang van voorlezen in de verf te zetten. Met onder meer een boekenfeest, illustratieworkshop, vertelvoorstelling en Tiny-expo valt er ook in ARhus heel wat te beleven. De lancering van De Voorleeshoek moet er bovendien mee voor zorgen dat voorlezen ook na de campagneweek een dagelijks ritueel kan worden.
Op zaterdag 16 november trapt de Boekstart-dag in ARhus De Munt de Voorleesweek feestelijk in gang. Met onder andere voorleestipi’s, vertelmomenten, een doolhofkasteel en pannenkoeken in het ARhus Café richt dit boekenfeest zich vooral op ouders met jonge kinderen tot vier jaar. Maar ook baby’s worden tijdens de Boekstart-dag gestimuleerd om al kennis te maken met boekjes. Zo creëerden ARhus-medewerkers samen met de jongeren van #HACKmode een reuzegroot knisperboek, waarin baby’s verschillende texturen, kleuren en vormen kunnen voelen en ontdekken.
Daags nadien, tijdens de Kunstendag voor Kinderen op 17 november, kunnen iets oudere kinderen (4-8 jaar) dan weer komen luisteren naar Suzan T’Hooft, illustrator van Inge Berghs boek ‘Een beer bij ons’. Nadien leren ze – samen met Suzan – zelf een beertje schilderen.
De Voorleesweek is tegelijk het ideale moment om kennis te maken met Fundels. De mogelijkheden en voordelen van deze digitale prenten- en leesboekjes voor kleuters en eerste lezertjes worden woensdagnamiddag 20 november volop getoond tijdens doorlopende demo’s. Diezelfde dag is er voor kleuters ook een magisch poppenkastverhaal in ARhus Beveren en ARhus Rumbeke.
En wie helemaal wil opgaan in een verhaal schuift zaterdag 23 november maar beter aan bij ‘Ali Baba en de zeven dwergen: een sprookjeshuwelijk’ (8-10 jaar). Tijdens deze geanimeerde voorstelling vol muziek, geluidseffecten, toeters en bellen neemt Philip Maes – gekend van de hoorspelen van Het Geluidshuis - het publiek op sleeptouw doorheen een verrassende mix van twee bekende sprookjes.
Extra blikvanger tijdens de Voorleesweek is bovendien de Tiny-expo die tot begin december te gast is in ARhus De Munt. Al 70 jaar lang geeft Tiny lezertjes een inkijk in haar alledaagse avonturen en is zo uitgegroeid tot een icoon voor meerdere generaties. De gastexpo schetst niet alleen een overzicht van zeven decennia Tiny, maar via de bijbehorende wedstrijd vallen ook drie boekenpakketten te winnen.
De Voorleeshoek
ARhus stelt naar aanleiding van de Voorleesweek ook een nieuw initiatief voor, De Voorleeshoek. Op dit online platform maken kinderen tot 10 jaar kennis met meer dan 2.000 (bekende) boeken via filmpjes waarin het voorgelezen verhaal gecombineerd wordt met prenten en muziek.
Wie lid is van ARhus kan De Voorleeshoek niet alleen via tablets in de bibliotheek uitproberen, maar krijgt ook thuis via zijn of haar Mijn Bibliotheek-profiel toegang tot het platform. Naast Nederlandse/Vlaamse stemmen bevat het steeds groeiende aanbod ook filmpjes in verschillende andere talen, zoals onder andere Engels, Arabisch of Turks.
De Voorleeshoek is een pilootproject van koepelorganisatie Cultuurconnect. ARhus is daarbij een van de 27 Vlaamse bibliotheken die zich kandidaat stelden om het platform een jaar lang uit te testen en te evalueren. Een initiatief als De Voorleeshoek sluit immers aan bij de ambitie van ARhus om op verschillende manieren in te zetten op taal- en leesvaardigheid en (groot)ouders, leerkrachten, onthaalouders, … zoveel mogelijk te laten voorlezen aan kinderen. Voorlezen stimuleert immers niet alleen de taalontwikkeling van kinderen, maar heeft ook een positieve invloed op onder meer hun concentratievermogen, creativiteit en fantasie, sociale vaardigheden en empathisch vermogen.
Het volledige programma van de Voorleesweek in ARhus en tal van boekentips om uit voor te lezen zijn terug te vinden op www.arhus.be/voorleesweek.