Stad Roeselare vindt het belangrijk om kinderen zo veel mogelijk kansen te geven om Nederlands te oefenen en te leren. Sinds 2010 helpt het project Taalkriebel gezinnen met de taalontwikkeling van hun (anderstalige) kleuters. Taalkriebel wil jonge kinderen stimuleren om meer plezier te beleven aan lezen en hun taalvaardigheid verbeteren. Vrijwilligers gaan gedurende tien weken, één keer per week aan huis bij een gezin om op een speelse manier voor te lezen en taalspelletjes te doen. Dit traject start na de herfstvakantie en loopt tot aan de paasvakantie. Gezinnen kunnen meedoen via een doorverwijzing van de school, en deelname is gratis.
Vernieuwde lees- en speltasjes
Na 14 jaar was het tijd om het materiaal van Taalkriebel te vernieuwen. Dankzij een stageopdracht met de Universiteit van Gent, zijn er nieuwe lees- en speltasjes ontwikkeld.
Deze tasjes zijn aangepast aan het taalniveau en de leeftijd van de kleuters. Ze bevatten boeken, spelletjes en activiteiten die nauw aansluiten bij hun leefwereld en interesses. Het gezin mag een tasje één tot twee weken houden, zodat ouders de tijd hebben om samen met hun kinderen de boeken en spelletjes te ontdekken. Dit stimuleert ouders om hun kinderen te helpen met taalontwikkeling.
Handleiding voor vrijwilligers
Daarnaast is er nu een handleiding met praktische tips voor de vrijwilligers. Zo kunnen zij nog beter bijdragen aan de taalontwikkeling van de kleuters. Aan het einde van het traject worden de gezinnen uitgenodigd voor een bezoek aan ARhus, zodat ze de weg naar de boeken en andere materialen van de bib makkelijk vinden.
Heb jij de taalkriebel te pakken?
Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor dit project. We zijn dan ook dankbaar voor hun inzet. Maar we zijn steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers die kleuters op een speelse manier willen laten kennismaken met verhalen, boeken en de bibliotheek.
Wil jij meedoen met Taalkriebel? Meld je dan aan op roeselarevrijwilligt.be en help kinderen groeien in hun taalontwikkeling.
Taalkriebel is een project van de Stad Roeselare, ARhus en het Wereldhuis West-Vlaanderen.