
Vijf West-Vlaamse producenten en vijftien streekproducten ontvangen het label ‘100% West-Vlaams’. Dit kwaliteitslabel staat garant voor authentieke hoeve- en streekproducten die lokaal geteeld, gekweekt of ambachtelijk gemaakt worden met grondstoffen uit de regio. De erkenningen zijn toegekend door de erkenningscommissie streekproducten van POM West-Vlaanderen en onderstrepen het vakmanschap en de culinaire rijkdom van de provincie.
Vijf nieuwe producenten, vijf unieke verhalen
Vijf nieuwe producenten versterken het aanbod van 100% West-Vlaams. Wijngoed Reyngaard, de kleinste wijnbouwer van Heuvelland, werd opgericht in 2012 door Jan en Mieke. Ze produceren kwaliteitswijnen zoals Les Blancs, Petit Renard en Pur Sang.
Bij Made by Jade, gevestigd in Geluveld, ben je aan het juiste adres voor ambachtelijk roomijs met verse hoevemelk. Jamina bereidt haar aardbeienijs bovendien met lokaal geteelde aardbeien. Voor wie houdt van hartige smaken is er de Brugsche Lookworst. Sinds 1990 verkopen Peter en Martine van De Echte Brugsche Lookworsten met passie hun ambachtelijke lookworst vanuit hun felgele marktwagen op de markten van Brugge, Oostkamp en Blankenberge.
Imker Willy leeft op midden in de natuur en houdt bijen in de Zwinstreek. De bijtjes van imker Willy vliegen langs de kustlijn en de vele bloemenweides en fruitboomgaarden van Knokke-Heist. Ook Superhoning, opgericht door Kevin en Dimitri, draagt bij aan het rijke aanbod van 100% West-Vlaams.
Vijftien extra producten met het 100% West-Vlaams label
Naast de acht producten van de gloednieuwe 100% West-Vlaams producenten, zaten ook enkele andere erkende producenten niet stil. Dat vertaalt zich in zeven extra toevoegingen aan de lijst van 100% West-Vlaams streekproducten zoals de Summer Berry en Summer spice van Pomanza, de appelsap van Vondels (De Pelgrim), Ridder Jan kaas, Chocoladen pompeschitter, ingelegde rode biet, ingelegde komkommer en siropen van Mariënstede en Buloo UNIQ van Maanvallei.
Label '100% West-Vlaams'
Producten met het label ‘100% West-Vlaams’ worden lokaal geteeld, gekweekt of op ambachtelijke wijze gemaakt met grondstoffen uit de streek. Je koopt ze rechtstreeks bij de producent. Het label is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met POM West-Vlaanderen, Inagro vzw, Westtoer en Unizo West-Vlaanderen.