DIKSMUIDE: Taskforce evalueert actieplan Weerbare Westhoek 1 jaar na watersnood

Ingediend door Stefaan op wo, 20/11/2024 - 08:00

Een jaar na de watersnood in de Westhoek zijn de meeste van de 75 kortetermijnacties in uitvoering, zeven acties zijn al afgerond. De taskforce die het actieplan uitwerkte en opvolgt, kwam op 19 november 2024 opnieuw samen om zich van de voortgang te vergewissen. De leden blikten ook al
vooruit naar de lange termijnvisie en maatregelen. In november 2023 werd de Westhoek geconfronteerd met uitzonderlijke regenval en een verhoogde afvoer van regenwater uit Frankrijk. De ondergrond raakte verzadigd. Verschillende waterlopen in het IJzerbekken traden buiten hun oevers. 6000 hectare landbouwgebied overstroomde. Het water liep in meerdere woningen binnen. Bij nog meer woningen en landbouwbedrijven stond het water aan de dorpel.

De Vlaamse Regering riep een taskforce in het leven en keurde op 22 december 2023 een actieplan goed dat op korte en middellange termijn maatregelen moet uitvoeren om de Westhoek weerbaarder te maken tegen watersnood. Er werden 75 acties op korte termijn geformuleerd waarvan de uitvoering samen op 80 miljoen euro werd geraamd.
De actielijst omvat zowel terreinmaatregelen om water bovengronds vast te houden, het gecontroleerd te bufferen en het vlot af te voeren naar zee als maatregelen op het vlak van beleid en regelgeving, onderzoek en monitoring, communicatie en sensibilisering. De partners voor de uitvoering zijn De Vlaamse Waterweg nv, de Vlaamse Milieumaatschappij, De Vlaamse Landmaatschappij, Provincie West-Vlaanderen en de polderbesturen. De provinciegouverneur Carl Decaluwé en de waarnemend gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg Krista Maes zitten de taskforce voor. De leden van de taskforce ontmoetten elkaar op 11 maart, 8 juli en 19 november om de voortgang te bespreken.

“Alle betrokkenen werken hard aan de uitvoering van de maatregelen”, zegt covoorzitter Krista Maes van de Taskforce. “Uit de rapportering blijkt dat 59 van de 75 acties in uitvoering zijn en er al zeven zijn afgerond. De overige acties werden nog niet opgestart. Het komt er nu op neer om de vinger aan de pols te houden zodat de Westhoek zo snel als mogelijk een nieuwe periode met verhoogde waterstand kan
weerstaan.”
Een aantal acties zijn zeer zichtbaar op het terrein zoals de bagger-, oever- en dijkwerken of het aanleggen van nieuwe bufferbekkens. Andere zijn minder zichtbaar maar minstens even belangrijk. Voorbeelden zijn studies en het in kaart brengen van allerhande gegevens of het bijsturen van beleid en regelgeving. Zo worden dronebeelden van de overstromingen sinds kort ontsloten op de website www.waterinfo.be en
wordt kritieke infrastructuur in kaart gebracht. Een pompenplan moet dan weer onderbouwen waar de inzet van pompen het meest efficiënt is.
Voor de financiering van het actieplan Weerbare Westhoek verkregen verschillende projectpartners subsidies van onder meer EFRO/FIO, Water-Land-Schap (Blue Deal) en Interreg VI. 

“We hebben tijdens onze meeting ook al vooruitgekeken naar de langere termijn”, duidt covoorzitter Carl Decaluwé. “De maatregelen op korte termijn zijn goed om de Westhoek voor te bereiden op een herhaling van de watersnood van eind 2023. Maar de klimaatverandering vraagt om en geïntegreerd en actiegericht meerjarenprogramma dat garandeert dat de Westhoek wordt voorbereid op de klimaatscenario’s met een
toenemende frequentie en intensiteit van extreme weersomstandigheden. Daarom moeten we strategische en operationele doelstellingen vastleggen en vervolgens actieplannen opstellen om die doelstellingen te behalen en daarnaast moeten we ook de samenwerking met Frankrijk versterken.”
De Taskforce nam kennis van het voornemen van de nieuwe Vlaamse Regering om via een geïntegreerd investeringsprogramma te blijven investeren in waterbeheersing.

Meer info: www.vlaamsewaterweg.be/weerbarewesthoek

Geschreven door
Mandelnieuws